sobota, 25 stycznia 2014

Quiche z porem, szynką i pomidorami.



Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw. Dzisiaj przygotowałam go  z porem, szynką i pomidorami. Proste, szybkie i smaczne;)
A oto przepis:

Składniki

Ciasto kruche
  • 150g masła o temperaturze pokojowej, 
  • 300 g mąki
  • 2 szczypty soli
Farsz
  • 1 duży por,
  • 1 jajko      
  • 400 ml śmietany 12%      
  • ok 50 g startego żółtego sera
  • czarny pieprz
  • ok 100 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 2 pomidory
  • oliwki          
Przesianą mąkę mieszamy ze solą, masłem oraz 2 łyżkami wody, wyrabiamy za pomocą miksera, bądź ręcznie. Gdy już uformujemy kulkę, ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu, formę wysmarowujemy dokładnie masłem.
Blat posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy, następnie wykładamy nim formę. Musicie w tym miejscu pamiętać, aby przykryć tarte folią aluminiową oraz obciążyć ją np. fasolą lub ryżem, w innym przypadku ciasto za bardzo nam wyrośnie.... Pieczemy ok 15 min w temperaturze do  200°C.
Gdy nasze ciasto jest w piekarniku zabieramy się za farsz.
 
 
Por po dokładnym umyciu, kroimy w cienkie talarki, następnie dusimy na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek, bądź odrobinie masła. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory oraz szynkę. Solimy oraz pieprzmy do smaku.
 
 
 
 
Do czystej miski wbijamy jajo, dodajemy śmietanę, niewielką ilość soli i pieprzu. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Dodajemy starty żółty ser. 



 Kiedy nasze cisto jest już upieczone, rozprowadzamy na nim farsz, następnie całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem. Ja zdecydowałam się położyć na wierzch dodatkowo oliwki oraz surowy por. Quiche wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra/dół) pieczemy od 20 do 30 minut. Długość pieczenia zależy od Waszych piekarników. Ja trzymałam potrawę 30 min i wydaje mi się, że krótszy czas byłby lepszy. Po wyciągnięciu z piekarnika posypałam quiche czerwonym pieprzem.




 
Tak naprawdę możecie użyć do przygotowania tej potrawy wiele jeszcze innych warzyw czy wędlin. Wszystko zależy od Waszych upodobań.
Pozdrawiam, NP

12 komentarzy: