Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw. Dzisiaj przygotowałam go z porem, szynką i pomidorami. Proste, szybkie i smaczne;)
A oto przepis:
Składniki
Ciasto kruche- 150g masła o temperaturze pokojowej,
- 300 g mąki
- 2 szczypty soli
Farsz
- 1 duży por,
- 1 jajko
- 400 ml śmietany 12%
- ok 50 g startego żółtego sera
- czarny pieprz
- ok 100 g szynki pokrojonej w kostkę
- 2 pomidory
- oliwki
Przesianą mąkę mieszamy ze solą, masłem oraz 2 łyżkami wody, wyrabiamy za pomocą miksera, bądź ręcznie. Gdy już uformujemy kulkę, ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu, formę wysmarowujemy dokładnie masłem.
Blat posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy, następnie wykładamy nim formę. Musicie w tym miejscu pamiętać, aby przykryć tarte folią aluminiową oraz obciążyć ją np. fasolą lub ryżem, w innym przypadku ciasto za bardzo nam wyrośnie.... Pieczemy ok 15 min w temperaturze do 200°C.
Gdy nasze ciasto jest w piekarniku zabieramy się za farsz.
Por po dokładnym umyciu, kroimy w cienkie talarki, następnie dusimy na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek, bądź odrobinie masła. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory oraz szynkę. Solimy oraz pieprzmy do smaku.
Do czystej miski wbijamy jajo, dodajemy śmietanę, niewielką ilość soli i pieprzu. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Dodajemy starty żółty ser.
Kiedy nasze cisto jest już upieczone, rozprowadzamy na nim farsz, następnie całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem. Ja zdecydowałam się położyć na wierzch dodatkowo oliwki oraz surowy por. Quiche wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra/dół) pieczemy od 20 do 30 minut. Długość pieczenia zależy od Waszych piekarników. Ja trzymałam potrawę 30 min i wydaje mi się, że krótszy czas byłby lepszy. Po wyciągnięciu z piekarnika posypałam quiche czerwonym pieprzem.
Tak naprawdę możecie użyć do przygotowania tej potrawy wiele jeszcze innych warzyw czy wędlin. Wszystko zależy od Waszych upodobań.
Pozdrawiam, NP
ale pyszność ;)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ;)
polecam;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie! mniam
OdpowiedzUsuńajajaj muzę wypróbować!
OdpowiedzUsuńwpraszam się na obiad :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo pysznie :) !
OdpowiedzUsuńam am am ,sniadania jeszcze nie jadłam ,a tu natknęłam się na taką pyszność! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam na sam widok ! Dobrze, że za chwilę obiad ;)
OdpowiedzUsuńMi aż ślinka leci jak spoglądam na zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMmmm :)) zapatrzyć się można :D
OdpowiedzUsuńOjej...i po co ja tu zaglądałam ;)) Teraz mi w brzuszku burczy, kradnę przepis! Mniam :))
OdpowiedzUsuń